Tanya Lokshina is sinds januari 2008 programmadirecteur voor Human Rights Watch in Rusland. Ze hield zich jarenlang bezig met mensenrechtenschendingen en misdaden in de Noord-Kaukasus, in het bijzonder in Tsjetsjenië. Recentelijk richt ze zich op de onderdrukking van critici van de regering. Zelf publiceerde Lokshina tientallen artikelen over mensenrechten in vooraanstaande media, variërend van The Washington Post tot The Guardian en de Novaya Gazeta. Ze spreekt over het huidige Russische persklimaat, de veiligheidssituatie van journalisten en haar persoonlijke ervaringen.

Lokshina werkt op het hoofdkantoor van Human Rights Watch in het centrum van Moskou. Aan de muur van haar kantoor hangt een kaart van Grozny, de hoofdstad van Tsjetsjenië. Daarnaast een foto van een omgevallen kinderwagen met vier tanks op de achtergrond. Ze rollen langzaam door een rookgordijn in de richting van de wagen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.