Pavel Koshkin is pas dertig, maar werkt al bijna 15 jaar als journalist. Ooit begon hij als adolescent bij een lokale krant stukjes te schrijven. Later schreef hij onder meer voor de zakelijke krant Kommersant, de lokale afdeling van de BBC in Moskou en Russia Profile. Hij specialiseerde zich in politiek en Amerikaans-Russische betrekkingen. Vanaf 2013 werkte Koshkin als hoofdredacteur van de nieuwswebsite Russia Direct (RD). Een dochteronderneming van de aan het Kremlin verbonden Rossiyskaya Gazeta. Toen Koshkin een iets te zelfstandige en onafhankelijke redactionele koers ging varen, werd van bovenaf de stekker uit het project getrokken. Koshkin vertelt over zijn ervaringen in de Russische journalistiek, zijn bijna profetische geloof in feiten en zijn visie op het medialandschap in zijn moederland.

In de cafetaria van de Republiska boekwinkel aan de Vozdvizhenka straat in het centrum van Moskou doet Pavel Koshkin zijn verhaal. Buiten sneeuwt het. Vanuit het raam is de Russische Staatsbibliotheek te zien aan de overkant van de weg. Een statig gebouw met rechthoekige zuilen. Voor de ingang staat een gigantische sculptuur van Fjodor Dostojevski. Aan zijn baard hangt een ijspegel.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.