"Is diversiteit in de media belangrijk voor mij?", vraagt social influencer Mo Hersi zich af. "Heel belangrijk", concludeert hij. Hij neemt deel aan Het Brede Netwerk en schreef dit verslag over een bezoek aan de redactie van VICE.

Mo Hersi: "Diversiteit is logischerwijs belangrijk voor mij omdat ik me al enige tijd in zet via mijn eigen YouTube- en Facebookkanaal voor meer diversiteit in de media. Mede omdat er gewoon niks of te weinig aan wordt gedaan. Ik besef me als geen ander dat je met een mediaplatform de maatschappij kan beïnvloeden. Waar ik voor sta, is dat we meer verbinding krijgen met elkaar. Dat we Nederland rijker maken met unieke verhalen van verschillende culturen, allemaal met ons eigen unieke perspectief."

Face to face gesprek met de baas van Vice.nl op zaterdagmiddag
"Onlangs zag ik een oproep op Facebook voorbijkomen over een Masterclasses van Het Brede Netwerk gegev door Geesje van Haren. Het Brede Netwerk is een initiatief voor en door journalisten en programmamakers die graag meer diversiteit in de media willen. De cursus duurt zes weken en de deelnemers gaan elke zaterdag langs bij een groot mediabedrijf. Je mag dan in gesprek met de hoofdredacteuren. Unieke kans, dacht ik. Dus ik schreef me meteen in. Aangezien ik geen journalistieke scholing heb, vond ik het eigenlijk ook wel een goed moment om zo de hoofdredacteuren eens haarfijn aan de tand te kunnen voelen.

Afgelopen weekend was dag twee van de serie Masterclasses. Dit keer bij het hoofdkantoor van VICE.nl. Ik was natuurlijk eerst sceptisch over de hoeveelheid input die wij mochten geven aan de mediabedrijven en natuurlijk vroeg ik me af of ze daar überhaupt iets mee gingen doen. Bleek deze dag toch heel anders te lopen.

Hoofdredacteur Casper Sikkema vertelde eerst over de bedrijfscultuur en bla bla. Je kent dat wel; de saaie presentatie. Alhoewel ik moet zeggen dat er wel een aantal vette filmpjes in zaten.

Na zijn presentatie kregen we een rondleiding door het monumentale Amsterdamse gebouw met uitzicht op de achterkant van Theater Tuschinski. Ik weet dat dit allemaal overbodige informatie is, maar zo was ook de hele tour door het gebouw.

Na wat koffie en thee was daar het moment dat de deelnemers hun ideeën mochten pitchen over natuurlijk nog steeds de grootste vraag voor de media in het Nederlands medialandschap: 'Wat gaan we doen om meer diversiteit in de media te krijgen?'

De juiste aandacht en waardering voor iedereen
Terwijl wij ideeën pitchen aan meneer Sikkema, verbaasde het mij dat bijna alle ideeën serieus werden genomen. Hij gaf zelfs extra aanvulling en koppelde ons direct aan collega’s om vervolggesprekken in te plannen. Even dacht ik: 'Werken we hier al? Het lijkt de maandagochtend vergadering wel.'

De Masterclass van Het Brede Netwerk duurt eigenlijk van twee tot vijf. Maar om vijf over vijf kon er nog een laatste idee bij van een van de deelnemers. Meneer Sikkema zat nog steeds, net zoals bij de eerste pitch, op het hoekje van de tv tafel, met zijn laptop op schoot notities te maken.

Ik verlaat het Vice-kantoor met een vervolgafspraak op zak richting de metro. Ik moet alweer haastig door naar mijn volgende event. Druk, druk, druk leventje. En opeens dringt het tot me door dat het gewoon fucking zaterdag is en besef ik dat deze hoofdredacteur eigenlijk een dikke baas is dat hij dit doet. Dat hij voor ons tijd vrij maakt. Dat. En dat het enige jammere aan deze hoofdredacteur is, dat hij uit Rotterdam komt, en voor Feyenoord is.

Tja, je kan niet alles hebben in het leven. Viva la Vice.nl

Wie weet werk ik er wel binnenkort. Of ook niet. Maar voor nu een fijne dag."

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.