Het is al 4 mei is geweest, de 'herdenking schreeuwers' zijn al bijna vergeten en het leven gaat na Bevrijdingsdag gewoon weer door, zou je denken. Toch, was het dinsdag 8 mei in Pakhuis de Zwijger weer tijd voor Zwart onder Oranje, een avond die gaat over inclusief herdenken. Het ‘Zwart’ staat voor de voormalige Nederlandse koloniën en ‘Oranje’ voor het Koninkrijk der Nederlanden. De centrale vraag: Hoe onderbelicht is het onderwerp inclusiviteit als we praten over de Nationale dodenherdenking?

De zaal loopt vol, iedereen zoekt zijn plekje en grijpt de Zwart onder Oranje flyer van zijn stoel voor zij erop gaan zitten. Deze flyers worden straks door het publiek gebruikt bij ‘’eens of oneens’’ stellingen. Elke 10 minuten is er een spreker die een onderwerp introduceert, waarop een panelgesprek volgt tussen twee sprekers.
Voor dat het eerste onderwerp geïntroduceerd wordt, worden er nog wat huisregels aangekaart. ‘’Het is hier een save place, we respecteren elkaar en luisteren naar elkaar. Racisme is geen mening en bagatelliseer niet’’, zegt een van de moderators van de avond. Ook het woord ‘’blank’’ en het n-woord worden niet op prijs gesteld.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.