Hoe vul je het gat van wegtrekkende traditionele partijen in krimpgebieden? Met nieuwe organisaties, zoals de coöperatie Klooster & Buren in Noord-Groningen bijvoorbeeld. Anne Hilderink knoopt daar met betrokken bewoners en zzp’ers de in het slop geraakte zorg, woningen, recreatie, dagbesteding en groenverzorging aan elkaar.

In een klassiek zorgcentrum uit de jaren zeventig in het Groningse Kloosterburen komt een 89-jarige mevrouw met een rollator binnengelopen. “Dag Greet!”, roept Anne Hilderink, oprichter van de hier gevestigde coöperatie Klooster & Buren. Greet Stiekema is een vaste deelnemer van het yogalesje dat straks begint. Al bijna een jaar woont ze met haar man op het terrein van Klooster & Buren en wandelt er zelfstandig rond, ondanks vier operaties aan haar heup. “Drie hier en één daar”, vertelt ze lachend terwijl ze op haar linker- en rechterbeen slaat.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.