In 2016 laat Europol-topfunctionaris Brian Donald weten aan de Britse krant Observer dat er sinds 2014 minstens 10.000 vluchtelingenkinderen in Europa zijn verdwenen na hun registratie in een opvangcentrum. Gevreesd wordt dat sommigen van hen in de handen van drugsbendes en mensenhandelaren zijn gevallen. Anderen zijn doorgereisd naar familie of vrienden in een ander Europees land zonder dit te melden. Donald vat samen: “We weten simpelweg niet waar ze zijn, wat ze doen en met wie ze zijn.”

Onder de vluchtelingen die in Griekenland of Italië in Europa aankomen zijn veel kinderen die zonder ouder of voogd reizen. Ze worden door hun familie op eigen houtje naar het veilige Europa gestuurd of ze verliezen hun ouders bij de levensgevaarlijke oversteek van de Middellandse Zee. Sinds de Turkije-deal van begin 2016 is het aantal vluchtelingen dat vanaf Noord-Afrika in gammele bootjes de kust van Italië probeert te bereiken opnieuw toegenomen. Het aantal alleenstaande vluchtelingenkinderen is daarbij ook schrikbarend gestegen. In april 2017 meldt hulporganisatie Save the Children dat sinds het begin van het jaar 4.500 kindvluchtelingen Italië hebben bereikt, waarvan er 4.000 alleen reisden. De voormalige Nederlandse Kinderombudsman Marc Dullaert schat in 2016 al dat ongeveer de helft van de vluchtelingen die in Europa aankomen kind is.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.