De Duitse bezetting van Nederland is voor velen een zwarte pagina in de geschiedenis. Hoewel er in die periode van alles gebeurde in Europa, zijn dat niet de enige landen die hebben geleden. Indië, oftewel Indonesië, was destijds een kolonie van Nederland en leed onder de Japanse bezetting die in 1942 was begonnen. In de jaren daarvoor waren er enkele honderden Indonesiërs in Nederland, waarvan zo’n 10 procent actief was in het verzet.

Nog voor de Tweede Wereldoorlog woonden en studeerden Indonesische studenten in Nederland. Ze studeerden in grote steden als Amsterdam en Rotterdam, maar ze zaten voornamelijk in Leiden. Ook in die tijd waren er studentenverenigingen waarbij zij zich konden aansluiten. Zo had je Perhimpoenan Indonesia (PI), een studentenvereniging die in 1908 was opgericht als een gezellige club. Wat niemand had kunnen vermoeden is dat het PI later in verzet ging om te strijden voor Indonesische onafhankelijkheid van Nederland. De PI werd wel in de gaten gehouden en werd in 1933 zelfs geplaatst op de lijst van verboden verenigingen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.