Op social media worden vermissingsberichten over witte mensen veel vaker gedeeld dan wanneer het gaat over mensen die niet wit zijn, zo ontdekte journalist Eric van den Berg in een onderzoek voor Brandpunt+. Heidi de Pauw, directeur van Child Focus, vertelde in een eerder blog van Lost in Europe ook over dit fenomeen: “We zien dat bij de verdwijning van een 15-jarige jongen die Jan of Jean heet de opsporingsberichten meer gedeeld worden dan als het gaat over Mohammed. Dat is een feit.”

Hoewel de door Van den Berg onderzochte data-set niet over vermiste vluchtelingenkinderen gaat, merken hulporganisaties die zich hiermee bezig houden ook dat berichten over kinderen met een niet-witte huidskleur minder aandacht krijgen. In een eerder blog van Lost in Europe gaf Heidi de Pauw, directeur van Child Focus, dit ook al aan: “De betrokkenheid bij dergelijke jongeren is gewoonweg minder.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.