Migranten die Europa doorkruisen op weg naar Engeland proberen veelal in Calais aan boord van vrachtwagens te klimmen om het kanaal over te steken. Dat verandert. Inmiddels wordt zelfs midden in Nederland bij parkeerplaatsen waargenomen dat mensen zich in vrachtwagens verstoppen. Het is de vraag of er bij deze ‘inklimmers’ ook onbegeleide migrantenkinderen zijn. Hannah Kooy en Geesje van Haren gingen voor Lost in Europe op zoek bij de parkeerplaats langs de A12 die door de Telegraaf als 'hotspot' werd aangeduid.

Begin september berichtten de kranten dat er op één dag 32 migranten werden aangehouden bij Moerdijk. Zij zaten verstopt in vrachtwagens die op weg waren naar het Verenigd Koninkrijk. Na Hoek van Holland en Europoort, lijkt de vrachtwagenparkeerplaats langs de A16 een steeds populairdere plek voor de zogenaamde ‘inklimmers’. Een fenomeen dat eerder voornamelijk plaatsvond rondom de zeehavens van België en Frankrijk. Naar nu blijkt moeten chauffeurs steeds verder van de kust hier alert op zijn.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.