Alleen op de vlucht, zonder ouders, in een onbekend land. Het Maximiliaanpark in Brussel is slechts één halte tijdens die vlucht. Een stopplaats van waaruit vluchtelingen, waaronder ook smokkelaars, hun vlucht verder plannen. Onder die vluchtelingen zijn ook niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. Hoeveel het er precies zijn, weet niemand. Dat ze er zijn, is zeker.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen en vrijwilligers ontmoeten ze dagelijks. “Er is gebrek aan informatie in het park. Mensen stellen ons vragen over de rechten van niet-begeleide minderjarigen in België. Wat we ook zien of horen is dat jongeren in gevaarlijke situaties terechtkomen. Ik heb persoonlijk iets gehoord over pedofilie maar dat is al een tijdje geleden. Ondertussen zou er al een tweede zaak zijn geweest. Het valt moeilijk te checken maar er zijn echt wel jongeren die volledig in foute handen vallen omdat ze niet in het wettelijke beschermingssysteem zitten.” Aan het woord is Jolien Potemans, projectmedewerker niet-begeleide minderjarigen bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Potemans snapt de jongeren die ze ontmoette in het park wel: “Als je al zo’n gevaarlijke tocht hebt ondernomen om naar Europa te komen, begrijp ik dat je gewoon je einddoel wilt halen.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.