Het is ’s avonds laat wanneer een vrijwilliger een groep jongens aantreft in de buurt van het Brusselse Noordstation. De jongens zijn minderjarig; dat is duidelijk. De vrijwilliger maakt een praatje met de tien jongens, wint beetje bij beetje hun vertrouwen en meldt hen bij de dienst Voogdij zodat ze de nacht in een warm bed kunnen doorbrengen. Van daaruit kunnen ze verder opgevangen en over hun rechten geïnformeerd worden. De dienst Voogdij zorgt ervoor dat elke niet-begeleide minderjarige vreemdeling in België een voogd krijgt.

Signalisatie is de eerste en belangrijkste stap om niet-begeleide minderjarigen in het beschermingssysteem te krijgen. Het antwoord dat de vrijwilliger telefonisch krijgt medegedeeld verbaast hem. Het laat hem en de jongens met lege handen achter. Het antwoord klonk ongeveer zo: “Dank. Zeg maar aan de jongens dat ze een trein naar het opvangcentrum nemen.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.