De opvang en begeleiding van alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMA’s) voldoet niet aan de verwachting, zo blijkt uit onderzoek door de inspectie gezondheidszorg en jeugd (IGJ) en de inspectie Justitie en Veligheid (IJenV). Zij publiceerden deze week een rapport met vele verbeterpunten. Kinderen worden onnodig blootgesteld aan veiligheidrisico’s.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en voogdij-instelling Nidos zijn verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van niet begeleide vluchtelinkinderen (AMA’s). De inspectie velt een hard oordeel. De opvang moet op vele vlakken verbeteren. AMA’s worden bijvoorbeeld niet goed genoeg begeleid bij het opbouwen van een netwerk om op terug te kunnen vallen. Daarnaast krijgen alleenstaande minderjarige vluchtelingkinderen niet genoeg begeleiding op het vlak van toekomstgerichtheid en planmatig werken. Het belangrijkste verbeterpunt dat de IGJ en IJenV benoemen is het bieden van een veilige en schone fysieke leefomgeving en het signaleren van veiligheidsrisico’s.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.