De gemeente Amsterdam start het nieuwe jaar met de ontruiming van een van haar laatste culturele vrijplaatsen. Eenentwintig jaar lang werd het ADM-terrein in het westelijk havengebied in Amsterdam gekraakt. Tot grote woede en verdriet van de 130 bewoners eindigt een tijdperk van vrije kunst, creativiteit en zelfredzaamheid. Het ADM-terrein moet weer de functie van scheepsbouw krijgen, maar hoe dat precies wordt ingevuld is op de dag van de ontruiming onduidelijk.

Het is nog vroeg, maar om en rondom het ADM-terrein is het een drukte van jewelste. Politie, ME-busjes, pers en duidelijk aangeslagen (oud-)bewoners van het ADM-terrein lopen door elkaar heen. Er heerst grote chaos buiten de hekken, want er lopen nog huisdieren op het terrein en de politie en de beveiligers laten niemand meer naar binnen. Meerdere bewoners zijn met harde hand naar buiten gewerkt. Waaronder een dame op leeftijd die met bebloede lip de poort uitloopt. Ze is naar eigen zeggen met geweld haar woning uitgezet door de beveiligers van de eigenaars. De beveiliging reageert niet op het voorval. De vrouw is duidelijk in shock over wat haar is aangedaan. Een medebewoner neemt het woord: “We snappen best dat we hier niet eeuwig kunnen blijven, maar de manier waarop wij hier uitgezet worden is onmenselijk. We worden nu naar de Slibvelden in Amsterdam-Noord gestuurd wat letterlijk naast de afvoerput van Amsterdam is. Een hond in het asiel heeft het nog beter.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.