Op 1 januari 2018 telt ons land 87.000 Joegoslaven, waarvan 34.000 er in Nederland zijn geboren. Ook al bestaat Joegoslavië sinds 2006 niet meer, nog steeds wordt deze groep in de media, maar ook in onderzoeken en rapporten, vaak gezien als één geheel. En dat terwijl de onderlinge verschillen enorm zijn. Toch wordt er bijna geen onderzoek gedaan naar deze voormalig Joegoslaven en worden de verschillende groepen nauwelijks benoemd.

Aid Henic woont al zijn hele leven in Nederland, maar is geboren in Bosnië, dat toen nog onderdeel was van Joegoslavië. Hij is lid van een Bosnische jongerenvereniging, waarbij dan ook alleen Bosniërs en geen andere Joegoslaven zijn aangesloten.
“Er zijn wel jongeren binnen onze groep die half-Bosnisch en half-Servisch zijn. En je merkt aan hen weleens dat ze andere opvattingen hebben. Dat gaat dan vooral om de geschiedenis, maar we zijn allemaal gelukkig wel volwassen genoeg om ons dan in te houden. Als er dan onderwerpen zijn die wat gevoeliger liggen, dan wordt dat ook wel aangegeven.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.