In zijn grote groene jeep komt jager Harry Peeters aan scheuren. Hij stapt uit en zegt: “Ik heb iets nieuws gevonden!”.  Wij hebben afgesproken op een parkeerplaats net over de grens met België. De vier lege gebouwen naast de parkeerplaats wijzen er al op dat de bossen en het gebied eromheen door sommige mensen gebruikt wordt als slaapplaats. De gebouwen zitten vol met afval en van de zachte plafondisolatie is er een geïmproviseerd matras gemaakt.

Voor Peeters zijn de bossen in Bladel bekend terrein, hij is er elke dag wel te vinden. “Ik liep nog even rond voor onze afspraak en ik zag ineens een plek die als kamp is gebruikt”.

Peeters heeft het kamp niet bij toeval gevonden. Voor zijn afspraak met 20 studenten van de Fontys Hogeschool Journalistiek is Peeters op zoek gegaan naar achtergebleven sporen. De groep is die dag aanwezig voor het onderzoek van Lost in Europe, een internationaal collectief van onderzoeksjournalisten die onderzoek doen naar de gaten in de Europese wetgeving waardoor jaarlijks zo’n 10.000 onbegeleide minderjarige migranten verdwijnen.

Op verschillende manieren wordt het verhaal van de verdwenen kinderen verteld. Zo is stagiaire Sanne Scheffers bijvoorbeeld bezig met het bouwen van een journalistieke installatie om meer bewustwording onder vrijwilligers te creëren. Overgebleven spullen van migranten uit het bos van Bladel zullen onderdeel vormen van de installatie die in november tentoongesteld wordt in de Tilburgse LocHal.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.