Met nu al vijf edities is Miss Black Hair Nederland een begrip geworden. De missverkiezing is in het leven geroepen door Ashaki Leito. Ashaki streeft ernaar de zelfacceptatie van donkere vrouwen te versterken. Miss Black Hair Nederland is dan ook geen missverkiezing waar rivaliteit centraal staat, maar waar ‘sisterhood’ het kernwoord voor de veertien deelnemende missen is.

De reden dat oprichtster van Miss Black Hair Nederland, Ashaki Leito, vijf jaar geleden is gestart met de missverkiezing is het feit dat in de Nederlandse maatschappij vooral het westerse schoonheidsideaal als norm geldt. Voor Ashaki heeft schoonheid niet per se met uiterlijkheden te maken: “Schoonheid is naar buiten kunnen uitstralen hoe je je voelt, oftewel in verbinding met jezelf zijn.” Toen Ashaki opgroeide was zij niet tevreden met haar uiterlijk, ze was het enige meisje met kroeshaar in haar omgeving. Als kind wil je erbij horen, dus het was lastig voor de jonge Ashaki. Pas toen ze zich ging verdiepen in de geschiedenis van Afrika voor de slavernij, werd ze trots op haar roots. Afrika kende voor de slavernij diverse indrukwekkende koninkrijken en Ashaki begon te beseffen dat haar haar een onderdeel van haar identiteit kan zijn.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.