Eurostat registreerde in 2017 30.000 niet-begeleide minderjarigen in Europa, waarvan bijna 9.000 in Italië. Dat aantal is in Italië is drastisch gedaald als gevolg van het nieuwe migratiebeleid. Aankomst via de Middellandse Zee is nagenoeg geblokkeerd en het leven voor asielzoekers en immigranten is over het algemeen een stuk moeilijker geworden. Mede om deze reden blijft het aantal niet-traceerbaren met meer dan 4.000 waarschijnlijk hoog. Veel van de kinderen die uit centra voor minderjarigen verdwijnen, willen Italië verlaten om zich bij vrienden en familie in andere landen te voegen, of ze denken meer kansen te hebben in Noord-Europese landen dan in Italië om hun migratie te voltooien.

Er zijn geen statistieken over hoeveel asielzoekers daadwerkelijk Italië verlaten, zelfs niet van minderjarigen. Het enige aantal dat Lost in Europa heeft weten te achterhalen is dat van minderjarige migranten die de grens oversteken bij Claviere of Bardonecchia op de grens met Frankrijk. Velen van hen vinden een eerste opvang in de Refuge Solidaire in Briançon, net over de grens in Frankrijk en daar worden de aankomsten geregistreerd op basis van verklaringen; naar documenten wordt niet gevraagd.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.