Op dit moment worden 32 Vietnamese kinderen en jongeren officieel vermist in de Duitse deelstaat Brandenburg. Sinds 2013 zijn sommigen van deze kinderen al wel eens opgepakt door de federale en de nationale politie nadat ze op illegale wijze mee naar Duitsland zijn gekomen. De minderjarigen en jongeren werden door jeugdzorginstanties opgevangen, maar verdwijnen steeds kort nadat ze aankomen in de opvangcentra. Er is nu, zes jaar later, nog steeds geen enkele informatie beschikbaar over waar zij zouden kunnen verblijven.

Uit onderzoek van RBB24 Reserche, door journalist Adrian Bartocha blijkt dat er al jaren Vietnamese kinderen verdwijnen in Duitsland. Sinds 2012 worden er 474 Vietnamese kinderen en jongeren vermist in Berlijn. Dit nieuws bevestigt het onderzoek naar het bestaan van internationale mensensmokkelbendes dat journalist Sanne Terlingen in maart met radioprogramma Argos naar buiten bracht. Daarin werd aangetoond dat er in Nederland de afgelopen vijf jaar zeker zestig Vietnamese kinderen Met Onbekende Bestemming (MOB) zijn verdwenen uit de beschermde opvang en dat er door de opsporingsdiensten geen verband tussen deze ‘incidentele verdwijningen’ is gelegd. Terwijl uit het onderzoek van Argos blijkt dat de kinderen soms met exact dezelfde koffers, kleding en aanwijzingen op pad zijn gestuurd, wat duidt op georganiseerde mensenhandel.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.