Tijdens de VVOJ conferentie voor onderzoeksjournalistiek is de pop-up tentoonstelling van Lost in Europe van start gegaan. De tentoonstelling gaat over de route die alleenreizende vluchtelingkinderen afleggen in Europa en waar ze groot risico lopen om van de radar te verdwijningen. Alles wat er te zien is, is voorgekomen uit het werk van de journalisten van Lost in Europe. De installatie is gemaakt van spullen die zij op hun reizen door Europa verzameld hebben.

Tijdens onderzoek aan de grens tussen Italië en Frankrijk ontdekten de Lost in Europe journalisten bijvoorbeeld dat kinderen die daar de grens oversteken door de politie worden opgepakt en opgesloten in een soort container. In een bagagehok, zonder toilet en zonder bedden, of iets om op te slapen. Iedere nacht worden er tien tot twintig mensen opgesloten die de volgende ochtend terug naar Italië moeten. Zelfs minderjarigen zitten hier, terwijl zij altijd recht hebben op opvang in het land waar zij zich op dat moment bevinden. De containerbox is nagemaakt en staat tentoongesteld in Tilburg.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.