Naar aanleiding van het NRC-artikel waaruit bleek dat er in Nederland in tien jaar tijd al ruim 2.500 kinderen uit asielzoekerscentra zijn verdwenen heeft kamerlid Groothuizen van D66 Kamervragen gesteld aan Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Broekers-Knol. NRC publiceerde dat er tenminste 2.556 kinderen voortijdig zijn vertrokken in de laatste tien jaar, maar dat het exacte aantal hoger kan liggen omdat Nidos, de voogdij-instelling voor onbegeleide minderjarige migranten, geen cijfers heeft verstrekt voor de periode van 2011 tot en met 2014.

Naast vragen over de mogelijke oorzaken van de verdwijningen en de verantwoordelijkheid die de Nederlandse overheid heeft over deze kinderen vroeg kamerlid Groothuizen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid ook over het Amber Alert en waarom die niet ingezet zou worden voor Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV’s). Verder vroeg D66-kamerlid Groothuizen ook of de Staatssecretaris van mening is dat het goed zou zijn te onderzoeken of en hoe het Amber Alert ingezet kan worden bij verdwijningen van AMV’s, wanneer er zorgen zijn over hun veiligheid en welzijn.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.