Fabrikanten van implantaten, zoals pacemakers, hartkleppen en heupprotheses staan routinematig aan de operatietafel om chirurgen te ondersteunen. Uit onderzoek van Argos VPRO en Small Stream Media blijkt dat ze meer doen dan assisteren zonder dat patiënten hierover geïnformeerd worden.

De betegelde muren, het witte kunstlicht en in het midden een operatietafel die nog half gedekt is. Het OK team treft voorbereidingen voor een heup vervangende operatie. Een man houdt een doorzichtige zak vloeistof vast, waaraan een dun buisje hangt. Iemand anders controleert de beademingsapparatuur en legt het instrumentarium voor de chirurg klaar. Ze dragen groene schorten, plastic mutsjes en mondkapjes. Een verplichte dresscode voor alle aanwezigen op de operatiekamer. De patiënt is in een narcose gebracht en wordt omringd door gehandschoende handen en koudstalen gereedschap. Het is moeilijk te achterhalen wie de chirurg is. Althans, voor buitenstaanders.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.