Uit onderzoek van Argos en Small Stream Media blijkt dat vertegenwoordigers van implantatenleveranciers samen met chirurgen operaties uitvoeren. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) verklaart geen toezicht te houden op fabrikanten die mee-opereren en stellen aan hen geen kwaliteitseisen. “De arts blijft eindverantwoordelijk.”

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) laat schriftelijk weten dat ze op de hoogte zijn dat zogenoemde productspecialisten van de industrie aanwezig kunnen zijn op de OK om een arts te helpen bij de introductie van nieuwe implantaten of bij zeer complexe operaties. Dat het assisteren in de praktijk soms ver kan gaan, zoals fabrikanten die bloed afzuigen, spieren opzij halen en daadwerkelijk met hun handen aan de patiënt zitten, is voor de inspectie een onbekend fenomeen.  “In de praktijk kunnen we ons hier niets bij voorstellen en zijn er bij ons geen situaties bekend dat dit gebeurt.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.