Veertig wijken in Nederland werden in 2007 uitgeroepen tot ‘Vogelaarwijk’ door de in november 2019 overleden minister Ella Vogelaar. Destijds waren er grootse plannen voor de aanpak van deze buurten. Wat is er bijna vijftien jaar later daadwerkelijk veranderd? Joep Temminck gaat de wijk in om hierachter te komen.

Poelenburg is een wijk in Zaandam en stond op nummer 18 op de lijst van Vogelaarwijken. Vrijwilliger in het buurthuis ‘De Poelenburcht’ Jeanette, die al 31 jaar in Poelenburg woont, wijdt dit aan het feit dat er te veel mensen met een laag inkomen in een buurt worden gepropt. Zaandam is een echte industriestad en tijdens de wederopbouw in de jaren 50 van de vorige eeuw waren er veel mankrachten nodig in de fabrieken. Die werden in eerste instantie vanuit heel Nederland gehaald. Jeanette heeft dan ook buren uit Zeist en buren uit Friesland die er al sinds de jaren 60 wonen. Poelenburg is gebouwd om te voorzien in al die extra arbeidskrachten. Je hebt bijvoorbeeld de grootste stadsboerderij van Nederland, die van Albert Heijn is, en NDSM-scheepswerf. In de jaren 60 kwamen er veel Italianen en Spanjaarden. Er is zelfs een flat die ‘de spaghettiflat’ wordt genoemd omdat er zoveel Italianen wonen. Volgens Jeanette zijn zowel de Italianen als de Spanjaarden keurig geassimileerd in de samenleving, maar is dit lastiger voor de Turkse gezinnen die een aantal jaren later in de wijk kwamen wonen. Momenteel wonen er minder dan 30 procent mensen met een volledig Nederlandse achtergrond in Poelenburg. De groep Turkse mensen beslaat zo’n 35 procent. Hoewel Jeanette benadrukt dat ze geen probleem heeft met Turkse mensen, is ze wel van mening dat de verhoudingen uit balans zijn en dat dit geen goede invloed heeft op de buurt.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.