De Dublin Brothers is een groep jonge jongens in Amsterdam die een Dublinclaim hebben in Italië of elders in Europa. Dat houdt in dat zij via een land dat de Dublinverordening heeft ondertekend voor het eerst Europa zijn binnengekomen. Dit betekent dan ook dat dit land verantwoordelijk is voor de asielaanvraag. Als een persoon verder reist en in een ander Europees land een asielaanvraag wil indienen, dan kan dat land besluiten de asielaanvraag niet in behandeling te nemen en de persoon in kwestie te deporteren naar het land waar ze voor het eerst voet zetten in Europa. 

De meeste jongens komen uit Eritrea en een aantal van hen zou nog minderjarig zijn. Voor alleenreizende minderjarigen telt de Dublinverordening niet. Zij kunnen gebruik maken van een speciale regeling voor kinderen die alleen naar Europa zijn gekomen. Echter zouden er ook minderjarige Dublin Brothers zijn die noodgedwongen op straat of in een tijdelijke opvang leven.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.