Virgil van Dijk en de rest van het Nederlands elftal zitten komende zomer noodgedwongen thuis, maar Nederland kan toch Europees kampioen worden. Hoe zit dat? Door de Coronacrisis liggen alle internationale toernooien stil, op één na. Op 23 en 24 mei is het officiële eEURO2020 in Londen. En Nederland is daarbij. Eldridge O’Niel en Yos Sonneveld vertegenwoordigen het Nederlands team. Twee Pro Evolution Soccer spelers die horen tot de beste van de wereld. Normaal komen zij uit voor Manchester United en Celtic, waar zij een profcontract hebben. We spraken hen over hun bestaan als esporter en hoe zij hun kansen inschatten op het EK. Kan Nederland winnen?

Het Theatre of Dreams voelde als thuiskomen. Jarenlang heeft de dertigjarige Eldridge O’Niel, met als gametag E_C_Oneill, geploeterd en gedroomd van een leven als esporter. Op een haar na was hij gestopt. De ambitie om een leven als esporter op te bouwen vergde veel. Van zijn relatie. Van hemzelf. De combinatie werk en esporten was zwaar. Als hij moe thuiskwam van zijn werk, presteerde hij ‘s avonds minder goed tijdens online voetbalwedstrijden. Financieel was het sappelen. Gelukkig betalen de inspanningen zich uit. Via Celtic werd hij esporter van één van de grootste voetbalclubs ter wereld: Manchester United. Nu leeft hij zelf zijn droom en is het voetbalspel Pro Evolution Soccer (PES) zijn theater. Op 23 en 24 mei komt hij uit voor Nederland op het eEURO 2020, de digitale tegenhanger van het EK, onder auspiciën van de UEFA.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.