Het lukt de Kansspelautoriteit niet om op te treden tegen illegale verrassingspakketjes in voetbalspel FIFA. Dat blijkt uit onderzoek van Reporter Radio en Small Stream Media. De autoriteit ondervond in 2018 al dat deze ‘loot boxes’ volgens de wet verboden zijn, vanwege de verslavende werking ervan en het feit dat veel minderjarigen deze spellen spelen. De spelontwikkelaar van FIFA, gamegigant EA, geeft geen gehoor aan het verbod. Zij verdienden afgelopen boekjaar 1,5 miljard euro aan de verkoop van de loot boxes.

“Nederlands kampioen! Hij hoeft zijn oksels nog niet te scheren maar krijgt hier de schaal!” Dani Visser (18) is professioneel esporter. Hij won vorig jaar de eDivisie, de landelijke competitie georganiseerd door de Eredivisie waarin spelers van eredivisieclubs het tegen elkaar opnemen in het voetbalspel FIFA. De kampioensschaal staat te pronken op een tafeltje in Vissers slaapkamer. Hij is er trots op. Dit jaar komt Visser uit voor voetbalclub AZ.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.