Stel je voor: je loopt met een boze meneer Bos in een bos in Alkmaar. Al een jaar vecht hij met man en macht tegen een beslissing van zijn gemeente Alkmaar: het ziekenhuis in Alkmaar mag 8.000 m2 eeuwenoude bomen van het oudste stadsbos van Nederland kappen. Meneer Bos is daar faliekant tegen, maar voelt zich niet gehoord. Niet zo gek ook, want de afspraken tussen de gemeente en het ziekenhuis zijn een jaar lang geheim geweest. Pas na een lange procedure is de overeenkomst openbaar gemaakt. Maar de 10-0 achterstand die Bos heeft opgelopen kan dan al niet meer worden ingehaald.

Met dit verhaal maakte ik mijn eerste meters in de journalistiek, toen ik in 2017 de plannen voor ‘vernieuwbouw’ van de Noordwest Ziekenhuisgroep onderzocht voor onderzoeksplatform Follow the Money. Bos, die zelf jaren journalist is geweest bij het Noordhollands Dagblad, had van de geheime afspraken gehoord. ‘Er is een overeenkomst maar die is geheim,’ hoorde hij destijds een collega aan de telefoon zeggen. Het enige wat via de media naar buiten lekte, was de 8.000 m2 houtkap. Zowel de kap als de geheimhouding maakte Bos woedend.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.