Maarten Dekkers (81) is al jaren nauw betrokken bij de herdenking van de Tweede Wereldoorlog en diens bevrijders. Bevrijders die zo’n onuitwisbare indruk op hem maakten als kind. Naast rondleidingen in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek, onderhoudt Maarten warme contacten met families van deze veteranen. En ieder jaar nog reist hij met groepen geïnteresseerden langs historische Eerste en Tweede Wereldoorlog-locaties in Nederland en België. Dit jaar is alles anders.

Het is februari 2020. Een nog onbekende, maar vliegensvlugge tegenstander baant zich een weg door het Europese continent. Op zijn pad legt het nietsontziend hele maatschappijen plat. Half maart is ook Nederland aan de beurt. Niet lang daarna krijgt Maarten Dekkers een telefoontje van de Canadese ambassade: Vanwege Covid-19 gaat het geplande bezoek van de Canadezen aan Nederland niet door. En nu zit Maarten, zoals hij zelf zegt, “een tweede keer in een oorlogssituatie.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.