Journalistieke redacties blijken nog altijd veel te wit. Er is nog te vaak sprake van een disbalans tussen witte redacteuren en redacteuren met een biculturele achtergrond. Het NRC Handelsblad onderzocht 9 grote nieuwsredacties en kon aantonen dat slechts 5,4 procent van de redacteuren een niet-westerse achtergrond heeft. Waarom is diversiteit nog steeds zo’n ingewikkelde opgave voor de journalistiek anno 2020?

“Mensen zeggen vaak we vinden het heel erg belangrijk, maar hoe belangrijk vind je het? Vind je het belangrijk genoeg om daar dan ook plek voor te maken?” Het was ongeveer een jaar geleden toen fashion activist en journalist Janice Deul aanwezig was bij een presentatie over culturele diversiteit in Amsterdam. Deul houdt zich al jaren bezig met etnische diversiteit in de journalistiek. Als thema werd het onderwerp etnische diversiteit aan het licht gebracht. En wie staat daar dan op het podium te hosten? Juist. Een witte man. Tot grote verbazing van Janice. “Ja leuk gedaan, maar waarom sta jij hier in godsnaam?”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.