In Groot-Brittannië is er nauwelijks nog belangstelling voor de Europese cultuur en verbondenheid. Dit was ooit anders. Volgens Michael Newton weerspiegelen gothicverhalen (romantische griezelverhalen) deze ambivalente kijk van de Britten op Europa

Newton verliet Engeland voor de liefde. Zijn toenmalige vriendin, nu vrouw, was Duits en dus volgde hij haar naar Berlijn. Nu zou hij het zich niet meer kunnen veroorloven terug te gaan. “Ik verliet Londen net toen de huizenprijzen gingen stijgen. Als een kikker die uit een pan met kokend water springt. En nu is het water te heet om er zelfs nog maar een teen in te dippen”, lacht hij. Niet dat hij het overweegt. Zijn leven is inmiddels hier, in Nederland. Het is iets na tienen en het is een komen en gaan van mensen in Lebkov Café op Rotterdam Centraal. Newton neemt een slok van zijn latté. Afgaande op de lege beker op tafel, niet zijn eerste deze ochtend.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.