Tijdens operaties gaan hechtdraden plotseling kapot. Inkopers vermoeden dat chirurgen opzettelijk draden laten falen. Op de werkvloer heerst grote frustratie onder de specialisten omdat hun ziekenhuis is overgestapt naar een ander, goedkoper merk draad. Wie gelijk heeft, arts of inkoper, is moeilijk te achterhalen, zo blijkt uit een reconstructie van getouwtrek over medische hulpmiddelen.

In de operatiekamer zijn chirurgen de buikwond van een patiënt aan het dichtnaaien. Althans dat proberen ze. Knak. Het hechtdraad gaat ineens kapot. Dan maar gauw een nieuwe draad pakken. Knak. De artsen vloeken. Die draden falen weer. Gefrustreerd staan ze de volgende dag aan het bureau van een inkoper in het Slotervaartziekenhuis die anoniem wil blijven. “Die hechtdraden breken continu. Zie je nu wel dat de door jouw ingekochte draden niet van goede kwaliteit zijn. Patiënten gaan hierdoor straks dood. De patiëntveiligheid is in gevaar.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.