Criminelen halen steeds meer geld op van slachtoffers door phishing en gebruiken deze fraudetechniek voor het internet ook steeds vaker. Voor opsporingsdiensten die zich bezighouden met oplichting met bankgegevens hoort het zelfs bij de dagelijkse praktijk. “Phishing heeft van alle internetfraude de meeste impact, omdat slachtoffers direct worden benaderd.”

Een vreemde e-mail verschijnt in mijn inbox. ‘Gereserveerd geschenk wacht op levering’, is het onderwerp. De afzender zegt van Bol.com te zijn, ondanks dat de naam van de webshop niet eens in het e-mailadres genoemd wordt. In de mail staat: “Uit de evaluatie van deze maand is gebleken dat je het geschenk dat we voor je gereserveerd hebben niet besteld hebt. Wanneer u op de onderstaande link klikt, wordt u direct doorgestuurd naar onze bestelpagina, waar u uw leveringsinformatie kunt invullen en de verzendkosten kunt betalen.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.