Het negatief reisadvies geldt niet voor een groep Nigeriaanse asielzoekers. Die zijn afgelopen vrijdag 18 december door Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) naar Nigeria uitgezet. Ook jonge kinderen van twee en zes jaar oud zaten aan boord. Volgens mensenrechtenorganisaties hadden de kinderen niet aan boord mogen zitten. De uitzetting vond namelijk plaats door een chartervlucht in plaats van een passagiersvliegtuig.

Op 9 december zou de uitzetting van de groep uitgeprocedeerde Nigerianen plaatsvinden. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid is deze geannuleerd, “omdat DT&V in het kader van de zorgvuldigheid zeker wilde weten dat het gehele proces van vertrek tot aankomst goed en uitvoerbaar was vormgegeven.” Aan asieladvocaat Erik Hagenaars, die het gezin en één van de Nigeriaanse mannen ondersteunde, is schriftelijk laten weten dat het ministerie van Justitie en Veiligheid te laat had voorzien dat de groep in Nigeria in quarantaine moest, terwijl een deel geen verblijfplek had. Ook moest het hotel nog goedgekeurd worden door de Nigeriaanse autoriteiten.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.