Terwijl het tijdperk van de cd met rasse schreden achtergelaten wordt, marcheert de vinylbrigade juist in opmars met de meute mee. Wat populariteit betreft, steekt de lp met kop en schouders boven de oh zo onhippe cd uit. Althans, dat is wat de meeste vinylliefhebbers denken. Boze tongen beweren zelfs dat vinyl de enige fysieke muziekdrager is die er nog toe doet en dat de compact disc in de twintigste eeuw zowel zijn geboorte als zijn graf vond. Maar is dat wel zo?

Wie dacht dat elpees luisteren alleen maar kon met een charmant krakende oude plaat van Billy Holiday heeft het mis. Veel hippe artiesten, zoals Bon Iver, Rihanna, Mumford&Sons en Tame Impala, hebben ook albums op vinyl uit. Bij voorkeur inclusief downloadkaart, zodat de jeugd de hitjes ook gelijk op hun computers kan zetten. Toch werden langspeelplaten in de jaren negentig nog als hopeloos ouderwets gezien en in mum van tijd werden ze verruild voor de handige Compact Disc. Platen werden nauwelijks meer geperst: de cd was de toekomst.


LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.