Ondanks de coronacrisis gingen er nog nooit zo weinig bedrijven failliet in deze eeuw als in 2020. Het is daarom op zijn minst opvallend dat de Amsterdam Filmschool (AFS) al op 28 april 2020 failliet gaat. De coronamaatregelen gaven volgens het bestuur het laatste zetje aan de particuliere filmopleiding, die al enige tijd in zwaar weer zat. Is de AFS een van de eerste coronaslachtoffers in de cultuursector? Onzin, menen docenten en studenten.

Faillissementen worden in Nederland gezien als een mislukking. Het heeft enorme impact op de ondernemer en zijn klanten. Zoals ook bij de Amsterdam Filmschool het geval is verwijten docenten en studenten het faillissement aan onbehoorlijk bestuur. Bovendien vermoeden zij opzet in het spel. De (voormalig) bestuurders van de AFS gaan schuldenvrij verder nu de AFS doorgaat als faculteit onder de vlag bij de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie (NAVB), terwijl docenten met lege handen staan.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.