“In Maleisië hebben we niet allemaal gelijke rechten.” zegt een jonge student uit Kuala Lumpur. Hij wil zijn mening delen, maar alleen als dat anoniem kan. De student is van Chinese afkomst en fluistert dat een uitgesproken negatieve uitlating over campagnes van de overheid niet op prijs wordt gesteld. Specifiek doelt hij op de 1Malaysia campagne. Een campagne die bedoelt is om harmonie te scheppen onder etniciteiten in een land waar de ene etniciteit meer rechten heeft dan de ander.

Maleisië is net als Nederland een multicultureel land. De drie grootste bevolkingsgroepen die er wonen zijn de Maleiers, Chinezen en Indiërs. In het land wordt het onderscheid in etniciteit echter niet alleen gebaseerd op ras, maar ook op recht. De Maleiers, ook wel de bumiputra genoemd (letterlijk: zonen van het land), hebben meer rechten dan inwoners met een andere etniciteit. Zo krijgen Maleiers bijvoorbeeld recht op overheidsfinanciering wanneer het aankomt op studeren. De Maleisie Nasreen betaalt hierdoor zo’n 1500,- euro minder per jaar dan haar Chinese studiegenoot Clair.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.