Afhankelijk van welke statistieken worden gehanteerd, wordt er in Zuid-Afrika elke vier of elke 26 minuten een vrouw verkracht. Ondanks deze gruwelijke cijfers wordt er in het land vaak met schouderophalen gereageerd op ‘weer’ een verkrachtingszaak. Zal de groepsverkrachting, de afschuwelijke mishandeling en het vervolgens overlijden van Anene Booysen hier verandering in brengen?

Voor een paar dagen hebben de inwoners van Bredasdorp het gevoel dat ze beroemd zijn. De reden dat de ogen van de wereld zijn gericht op dit Zuid-Afrikaanse dorp, dat 160 kilometer ten zuidoosten van Kaapstad ligt, is er echter geen om trots op te zijn. Op zaterdag 2 februari om drie uur ‘s ochtends werd het lichaam van Anene Booysen, het slachtoffer van een groepsverkrachting, hier gevonden door een bewaker, op een verlaten bouwplaats.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.