Neem je CV mee in een leren map en draag hakken van minimaal vier centimeter. Laat niet te vergeten je plastic pennen thuis. Deze tips komen uit een folder van het grootste recruitmentbedrijf in Maleisië. Afgestudeerden ervaren ook hier steeds meer competitie op de banenmarkt. Het solliciteren gaat er echter heel wat anders aan toe dan in de Westerse wereld.

“Als je hebt gebackpackt kun je dat maar beter niet noemen tijdens je gesprek. Dan zijn ze bang dat je na een jaar weer vertrekt”, vertelt de pas afgestudeerde Simitha (23). De ex communicatie studente was tijdens haar studie politiek actief en zoekt nu een baan bij een mensenrechtenorganisatie. “Maar woonde je een jaar in Londen, omdat je ouders daarheen verhuisden en je graag meer tijd met je familie wilde doorbrengen, dan is dit wel een pluspunt.” Op de vraag wat echt belangrijk is heeft ze een duidelijk antwoord: “Een goede opleiding. Onder vragen over je cijfergemiddelde kom je tijdens een sollicitatie echt niet uit.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.