Europa zou krachten moeten bundelen in wereldwijde kwesties als milieuproblematiek en veiligheid. Sophie in ’t Veld, Europarlementariër voor D66, wijst op de noodzaak om samen te werken en de aandacht te richten op wereldwijde uitdagingen. Maar Europa gaat te langzaam, want het is te veel met zich zelf bezig. “De wereld gaat niet zitten wachten tot Europa er klaar voor is.”

Donderdag 14 februari 2013 opperde minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans in een nieuwsuitzending van BNR Nieuwsradio dat Rutte een toespraak over Europa zou moeten houden. Timmermans hoopte dat Rutte de Nederlandse kijk op Europa in het Europees Parlement zou presenteren. De vrijdag erop gaf de minister-president gehoor aan de oproep en maakte hij duidelijk dat hij het bijzonder zou vinden als hij een toespraak zou mogen houden. Dit zal in aanloop naar het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in 2016 gebeuren. Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks, zou een toespraak door Rutte toejuichen. “Onlangs hebben de Franse president Hollande en de Britse premier Cameron een speech gehouden en het lijkt mij een goede zaak als verschillende landen op die manier hun visie op Europa kenbaar maken.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.