Het gezicht van de daklozen in Amsterdam is in de afgelopen tien jaar veranderd. De oude groep daklozen van voornamelijk Nederlandse komaf is vervangen door een nieuwe groep, de internationale. De dak- en thuislozenopvang is enorm uitgebreid door de gemeente Amsterdam. Maar er zijn nog een hoop obstakels voor deze nieuwe groep, die nu buiten de boot en het beleid valt. De Amsterdamse daklozenkrant, de Z! heeft deze verandering ook opgemerkt.

Dat er meer internationale daklozen in Amsterdam zijn gekomen beaamt Piet Hermans, fotograaf en tekstschrijver van de Z! Hij is al tien jaar werkzaam voor het blad. De oude groep daklozen is, volgens hem, uit het straatbeeld verdwenen door betere opvang, maar sommigen hebben zich er ook zelf weer bovenop geknokt. De internationale daklozen bevinden zich vaker in een lastige situatie. "Zo zijn zij in het begin nog niet bekend met de plekken waar zij mogelijke opvang, eten en hulp kunnen krijgen. Soms zitten zij ook in een illegaal circuit, dat maakt het lastiger om hulp te zoeken."

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.