Celia Cuti Coyo. 18 jaar. Verkracht. Gewurgd. El Alto, Bolivia. Lizeth Maqui Choque. 24 jaar. Drie maanden zwanger. Verkracht. Gestikt. Cochabamba, Bolivia. Virginia Mamani Quispe. Neergestoken door haar echtgenoot. Gevangenis van San Pedro, La Paz, Bolivia. Sarah Hochstatter. 24 jaar. Neergestoken en gewurgd door echtgenoot. Op het lichaam sporen van brandwonden door sigaretten en steekwonden. Sucre, Bolivia. Een kleine greep uit de lijst met 43 vrouwenmoorden gedurende juli tot en met oktober van het afgelopen jaar. Gemiddeld wordt er in Bolivia per dag 299 keer melding gemaakt van geweld tegen vrouwen. Dit zijn slechts het aantal meldingen van de tien grootste steden in Bolivia. Over het geweld tegen vrouwen in de rurale gebieden zijn geen gegevens, hoewel de verwachting is dat het aantal gevallen daar nog hoger ligt. 

Bolivia staat in Latijns Amerika op nummer één als het gaat om fysiek geweld tegen vrouwen. Na Haïti is Bolivia ook het land met het hoogste aantal gevallen van seksueel geweld. Magaly Achá Tarqui, advocate en werkzaam bij het CIDEM (Centrum voor Informatie en Ontwikkeling van de Vrouw) legt uit dat het geweld tegen vrouwen een structureel probleem is. “Er zijn meerdere, onderling met elkaar verbonden oorzaken. Dat maakt het tot een heel lastige kwestie om aan te pakken.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.