Eén dag per jaar is de stad La Paz in Bolivia in de ban van miniaturen. Niet voor esthetische redenen of amusement, maar voor levensgeluk. Tijdens Alasitas wordt in het klein gezegend wat in het echte leven wordt gewenst. Een zegening voor alle facetten van het leven.

Hoe traditionele invloeden uit de Aymara cultuur vandaag de dag nog steeds hun weerslag op het Boliviaanse leven hebben, werd deze week zichtbaar tijdens de viering van Alasitas, dat ieder jaar gehouden wordt op 24 januari. Tijdens dit feest worden miniaturen in allerlei soorten en maten verkocht. Wat je ook wenst voor het nieuwe jaar: een huis, een visum naar Amerika, een rijbewijs, een winkel, je diploma, je kunt het zo gek niet bedenken of het is in miniatuur verkrijgbaar in één van de kraampjes in de stad. Voor een paar Boliviano’s (munteenheid in Bolivia) koop je een miniatuur die vervolgens door een speciale priester gezegend kan worden. Wie oprecht gelooft in de zegening zal, volgens de traditie, zien dat de miniatuur in het echte leven realiteit wordt.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.