Verhalen vormen de basis van identiteit. En elke keer wanneer er een verhaal bijkomt, verandert de identiteit een klein beetje mee. Maar stel nu dat er gaten beginnen te vallen in de verhalen die iemand heeft meegemaakt. En dat de overgebleven delen alleen nog maar helpen om de werkelijkheid te begrijpen. Zouden mensen dan ook hun identiteit kunnen verliezen?

Identiteit wordt voor een groot deel gevormd door de wereld om ons heen. Door invloeden van buitenaf verandert onze identiteit elke keer een beetje. Die verandering kan sneller in gang worden gezet, wanneer iemand te maken krijgt met dementie. De eerste verschijnselen zijn vaak vergeetachtigheid; het niet meer kunnen onthouden van nieuwe informatie. Maar op den duur hebben veel mensen geen weet meer van de werkelijkheid die zich om hen heen afspeelt. Het bewustzijn gaat in de loop van de jaren steeds een beetje meer achteruit en langzamerhand beginnen patiënten de regie over hun leven te verliezen. Dat is dan ook vaak het moment waarop de familie de zorg niet meer aankan en een verpleeghuis dit over neemt.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.