Na ruim anderhalf jaar onderhandelen is de kogel nu dan eindelijk door de kerk. België heeft een regeringsakkoord en een regering. Tussen alle geluiden door horen we in Nederland niets meer over de eigenlijke winnaar van de verkiezingen: de Nieuw-Vlaamse Alliantie (NV-A). Deze Vlaams-nationalistische partij is veroordeeld tot oppositie voeren. Zij lijkt hier zelf niet mee te zitten en de de opmars van de partij blijft onverminderd doorgaan.

NV-A-voorzitter Bart De Wever had geen goed woord over voor het gesloten akkoord en noemde het "een rotte kers op een rotte taart". Het grootste deel van de rekening van de financiële crisis zou op het bordje van de Vlamingen terecht komen. De Wever hekelde ook het feit dat overal in Europa rechtse regeringen aantreden, terwijl België haar economie moet gaan saneren met een socialistische premier. Dit is uiteraard de rol van de oppositieleider, maar het is ook typerend voor de NV-A: een partij die zich profileert als sterk Vlaams en centrumrechts.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.