Van iedere krant die je in Maleisië open slaat weet je één ding zeker: hij is gecontroleerd. Niet alleen door de eigen redacteuren, ook door de staat. Verschillende lokale websites verspreiden wel al enige tijd ongecontroleerd nieuws en deze organisaties proberen nu een gedrukte krant te publiceren. De eerste krant waar de regering haar neus niet in steekt. Wat vinden journalistiek studenten hiervan en wat betekent dit voor hun eigen carrière?

In Maleisië bestaan er verschillende manieren om het nieuws te volgen. De meeste mensen lezen een krant, maar jongere generaties halen hun informatie van het internet. Alle kranten zijn eigendom van de staat en dus geeft de geprinte pers amper kritiek op de politiek. Met de komst van het internet kwam hier verandering in. Om te publiceren op het internet heb je geen vergunning van de overheid nodig en dus ontstonden er websites zoals Malaysiakini en FreeMalaysiaToday die het nieuws van een andere kant belichten en de keuzes van de regering aan de kaak stellen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.