Wanneer je aankomt in de stad Melakka, Maleisië, kijk je even vreemd op. Een vrolijk draaiend oudhollands molentje, Jonkerstreet en Heerenstreet op de straatnaambordjes. Hier moeten Nederlanders geweest zijn. En dat zijn ze, en wel de lieden van de VOC. Veel mensen in Nederland weten niet dat de VOC ook in Maleisië is geweest. “Als Batavia niet net iets eerder dan Melakka veroverd zou zijn, zou de stad waarschijnlijk centrum zijn geworden van het Nederlandse imperium in Azië”, aldus Dennis De Witt. 

Dennis de Witt, een naam die Nederlands klinkt, maar hij woont in Maleisië. En wanneer je hem ziet, een donker getinte man met zwart haar, zou je zeggen dat het een Maleisiër is.  “Ik ben een vijfde generatie Nederlander in Maleisië, vandaar de naam”, vertelt De Witt. De Witt zette het Malysian Dutch Descendants Project op. Maar waarom is hij zo trots op zijn Nederlandse VOC-roots?

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.