Ruim een jaar geleden ontdekte Tunesië de kracht van het demonstreren. Via sociale media en op straat ontstond een beweging die er uiteindelijk in slaagde het regime van dictator Zine El Abidine Ben Ali omver te werpen. Van alle Arabische landen waar een revolutie plaatsvond, wordt Tunesië beschouwd als het meest ver in het proces van politieke transformatie. Maar volgens velen is de revolutie allesbehalve voltooid. Demonstraties zijn nog steeds aan de orde van de dag.

De revolutie in Tunesië ontstond in de stad Sidi Bouzid waar de jonge fruitverkoper Mohammed Bouazizi zichzelf op 17 december 2010 in brand stak. Hij was door een agente geslagen en bespuugd, omdat hij geen vergunning zou hebben. Bouazizi’s wanhoopsdaad bracht een schokgolf teweeg onder de Tunesische bevolking. Demonstraties verspreidden zich vanuit Sidi Bouzid over heel het land. De frustratie over de grote werkeloosheid onder jongeren, de armoede en het autoritaire regime leidden op 14 januari vorig jaar uiteindelijk tot het, letterlijke, vertrek van Ben Ali.

De wil van het volk
Sinds de dag dat Ben Ali het land ontvluchtte, kunnen Tunesiërs eindelijk hun mening uiten. Echaâb yourid – het volk wil – is het nieuwe credo. Praatprogramma’s op televisie, ingezonden berichten in de krant, gesprekken in cafés: overal lijken de mensen een jarenlang tekort aan publiek debat te willen inhalen.

Het afgelopen jaar is in Tunesië veel veranderd. Een groot aantal maatschappelijke organisaties, bewegingen en verenigingen werd opgericht, en aan de verkiezingen van het nieuwe parlement in oktober 2011 deden maar liefst 11.686 kandidaten verdeeld over 1.517 kieslijsten mee. Toch groeit bij veel Tunesiërs de bezorgdheid dat hun net verkregen vrijheid van meningsuiting op het spel staat.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.