Georgiërs in Zuid-Ossetië moesten vier en een half jaar geleden van de een op de andere dag hun huizen verlaten omdat er oorlog uitbrak. Nu wonen ze in kunstmatige nederzettingen, verspreid door heel Georgië. De overheid noemt de nederzettingen nog steeds een tijdelijke oplossing. Maar het besef groeit dat de ontheemden in deze nederzettingen oud zullen worden.

De kleur van de rijen huisjes hangt ergens tussen geel en wit. Eén huis vormt een uitzondering. Op de buitenste muur van deze woning zijn twee grote blauwe ogen geschilderd. Daaronder staat een woord geschreven: ‘kijk’. De ogen staren recht naar voren. Naar de hoge bergen die aan de horizon schitteren. De bergen van Zuid-Ossetië. Het uitzicht pijnigt de ontheemden. Elke keer als de bewoners van een nederzetting naar het landschap kijken worden ze herinnert aan het land waar ze niet naar toe kunnen, maar zo graag zouden zijn.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.