“Een Nieuwjaarsduik is voor bikkels”, wordt in Nederland vaak gezegd. In Oekraine zouden ze spreken van pootjebaden in de Noordzee. Zwemmen in koud water is daar een serieuze sport die tot op hoge leeftijd bedreven wordt. Dat gebeurt onder ander bij Club Neptun in Kiev, waar senioren elke zondag een frisse duik nemen in de river Dnjepr. 

Het heeft gesneeuwd. Een dikke laag bedekt de paden van het Hydropark, een recreatiepark even buiten Kiev. Als je erop loopt, kraakt het onder je schoenen. Het is elf graden onder nul vandaag. De kronkelige paadjes leiden langs schiettenten, een club en talloze restaurants. Maar al is het twee uur ‘s middags, het overgrote merendeel van deze horecagelegenheden is nog in slaap. Zij ontwaken pas als de zon ondergaat. Dan gaat de kitscherige neonverlichting aan, klinkt van alle kanten livemuziek en klimmen schaars geklede danseressen op de podia.

Aan de rand van het park, vlakbij de oever van de rivier de Dnjepr, is echter wel bedrijvigheid. Een groep van ongeveer vijftig senioren verzamelt zich voor een witte container. Met luid gejoel wordt iedereen begroet. Deze ouderen zijn lid van Club Neptun, een sportvereniging die zich bezighoudt met winterzwemmen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.