Overheidsinformatie geheim verklaren, dat mag. In sommige gevallen moet het zelfs. Maar er gelden wel regels die bepalen wat, wanneer, hoe en voor hoe lang geheimhouding opgelegd mag worden. De Rekenkamers van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag concludeerden begin 2021 dat er meer geheim wordt gehouden dan noodzakelijk is, de geheimhouding onvoldoende gemotiveerd wordt en de duur van de geheimhouding niet concreet genoeg is. Onderzoeksjournalisten Liset Hamming en Olivia den Hollander bekijken in het project Gemeentegeheimen hoe dit zit in de rest van Nederland.

Uit het onderzoek Gemeentegeheimen blijkt dat bijna álle Nederlandse gemeenten te veel, te lang en zonder voldoende motivering geheim verklaren. Bovendien zijn er maar een paar gemeenten die zicht hebben op wélke documenten geheim zijn verklaard.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.